Zelf koken of het iemand anders laten doen?

Zelf koken of het iemand anders laten doen?

Wie dol is op koken staat waarschijnlijk iedere dag fluitend in de keuken. Koken is een feestje, een proces, waarbij het eindresultaat een prachtige beloning is. Als alles volgens plan verloopt, uiteraard, want er kan tijdens het koken ook nog wel eens wat misgaan. En gebeurt je dat wat al te vaak, dan ben je waarschijnlijk snel geneigd om zeker op belangrijke momenten voortaan niet meer zelf de keuken in te duiken.

Iedere dag opnieuw

Waar koken voor sommige mensen een echte hobby is, iets waar zij enorm van kunnen genieten en wat ze ook echt niet als ‘taak’ zien, ligt dat bij heel veel mensen anders. Zeker wanneer je het iedere dag druk hebt, een baan, een gezin en talloze andere dingen die iedere dag weer moeten gebeuren, kan koken als 1 van de vele dingen die nu eenmaal moeten gebeuren aanvoelen. Er moet aan het eind van de dag een warme maaltijd op tafel staan, en dus duik je de keuken maar weer in.

De reden dat afhaalrestaurants, en inmiddels voor bezorgdiensten, het zo druk hebben, is omdat we lang niet allemaal iedere dag zin en tijd hebben om wederom een maaltijd in elkaar te draaien. Af en toe kan het heerlijk zijn om even te ‘spijbelen’, om iemand anders voor je te laten koken en zelf alleen maar aan te hoeven schuiven en van de maaltijd te genieten. Dat geldt voor doordeweekse, dagelijkse maaltijden, maar zeker voor bijzondere gelegenheden.

Koken voor een groep

Ook al is koken je allergrootste hobby, koken voor een grote groep mensen is en blijft lastig. Een goede planning is zeker met dit soort grote hoeveelheden van levensbelang, voor je het weet zijn je groenten gaar en blijkt je vlees of vis nog een half uur nodig te hebben. Voor de meeste mensen, ook amateurkoks, geldt dat ze een gezelschap tot pakweg 20 personen nog wel aankunnen, maar daarna wordt het lastig.

Waar een kerstdiner voor de hele familie nog een uitdaging kan zijn, is het samenstellen van een bruiloft buffet al een hele andere tak van sport. Hier moet tenslotte niet alleen gekeken worden hoe er voor ieder wat wils aanwezig is, maar ook is het belangrijk om de benodigde hoeveelheden goed in te schatten en lege schalen steeds bij te vullen. Een taak voor professionals; op een bruiloft moet je al genoeg dingen regelen, het koken aan iemand anders overlaten is alleen maar verstandig.

Dit geldt ook bij grotere evenementen of feesten. Zoek hier bij voorkeur iemand voor uit met ervaring in evenementen catering, zodat deze goed samen kan werken met de rest van de organisatoren. De cateraar is in dit soort gevallen vaak een belangrijke spil in het web die vanaf dag 1 mee moet kunnen praten over de plannen; waar veel mensen bij elkaar komen moet tenslotte genoeg eten en drinken aanwezig zijn.