Het gemak van een biologische maaltijdbox

Het gemak van een biologische maaltijdbox

De definitie voor biologisch is volgens de Van Dale: op een natuurlijke manier, zonder chemicaliën. Bij biologische voeding worden dus geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en het wordt geproduceerd met respect voor  milieu, dier en mens. Biologisch is een beschermde term en mag alleen gebruikt worden als aan alle voorschriften wordt voldaan. Het instituut Skal controleert of boeren en producenten deze regels ook daadwerkelijk naleven.

Productie van biologisch eten

Biologische veehouders hebben oog voor de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Zo krijgen ze meer ruimte en krijgen ze naast de verplichte inentingen alleen medicijnen om ziektes te bestrijden. De dieren krijgen middelen toegediend om ziektes te voorkomen. De voeding van het vee is biologisch en het gebruik van genetisch gemodificeerde ingrediënten, enzymen en diervoer is uitgesloten. De mest van het vee wordt gebruikt voor het bemesten van het eigen land of voor het land van boeren in de omgeving. Zo worden mestoverschotten voorkomen. Om de natuurlijke kringloop in stand te houden werken akkerbouwbedrijven en veebedrijven samen. Gecombineerde bedrijven kunnen de kringloop vaak zelf realiseren. Biologische gewassen mogen alleen op grond verbouwd worden, niet op water of kunstmatige ondergronden, en er mogen alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

De meeste producten die van een boerderij komen, moeten nog verder verwerkt worden. Biologische verwerkers moeten zoveel mogelijk werken met producten van agrarische oorsprong. Bij een biologische verwerking worden geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen gebruikt, slechts een klein aantal kunstmatige toevoegingen is onder bepaalde voorwaarden goedgekeurd.

Zowel landbouwers, veehouders als de verwerkers, handelaren en distributeurs van biologisch voedsel hebben als streven de natuur zoveel mogelijk in zijn waarde te laten en de consument bedienen van vers, authentiek en smaakvol voedsel zonder kunstmatige of chemische toevoegingen.

Waar kan ik biologische voeding kopen?

De verkoop van biologisch eten gaat via verschillende kanalen. De meeste boeren bieden een deel van hun gewassen aan op de boerderij. Daarnaast zijn er natuurvoedingswinkels die uitsluitend biologisch verwerkte producten verkopen. De supermarkten in Nederland hebben daarnaast ook een steeds uitgebreider assortiment aan biologische producten. Op de etiketten is makkelijk te achterhalen wat de herkomst van het product is, zoals de producent en de verwerker. Consumenten die buiten de deur biologisch willen eten kunnen ook steeds vaker terecht bij restaurants en cateringbedrijven.

Nog meer gemak: de biologische maaltijdbox Wil jij op een meer verantwoorde manier koken en eten? Overweeg dan ook een biologische maaltijdbox. Dit is een box van bijvoorbeeld Ekomenu, Willem&Drees of De Krat met daarin 100% biologische producten voor een aantal maaltijden per week. Inclusief een handige recpetenkaart waarop precies wordt uitgelegd hoe je het recept zelf kunt klaarmaken.