Wat eten we bij Merlot?

Wat eten we bij Merlot?

In elke wijnwinkel is er wel een wijn te vinden van Merlot. Deze rode wijn met een zachte en soepele structuur is geliefd bij veel mensen. Toch zijn de wijnen van deze druif niet over een kam te scheren. Zo zijn er lichte en fruitige wijnen van Merlot, maar komen er ook wijnen voor zwaarder zijn, hoger in alcohol en aroma’s hebben van pruim, cacao en drop. 

Over het algemeen kunnen we stellen dat Merlot een zachte wijn is. Het is een makkelijke wijn zonder rare uitschieters wat zuren en tannine betreft. De druif wordt ook veel gebruikt in blends, dus met andere druivenrassen. Zo is de Bordeaux regio bekend om blends van de druiven Merlot en Cabernet Sauvignon. Vooral wijnen van Merlot uit Pomerol en Saint-Émilion worden geroemd.

Maar wat eet je met een glas Merlot naast je? Denk eens aan een hamburger, lamsburger, chili con carne, rosbief en stoofschotels. Rijke Merlot wijnen, zoals de wijnen van Pomerol en Saint-Émilion, passen goed bij wild, boeuf bourguignon of een runderribstuk. Maar vergeet ook zeker niet de pompoen die we weer volop in de supermarkt gaan vinden.