Georgische wijnen

Wat zijn de kenmerken van Georgische wijn?

Wij hebben leuke kenmerken van Georgische wijn voor je op een rijtje gezet.
Leuk feitje: in tegenstelling tot andere witte wijnen gaan er bij de Georgische witte wijnen soms takken en pitten mee in de Qvevri. 

Qvevri

Qvevri’s zijn Georgische, grote vaten van aardewerken. Deze worden gebruikt voor het gisten, verouderen en opslag van Georgische wijnen. De Qvervi’s zijn grote ei-vormige potten. Ze worden in de grond gegraven en geplaatst. Je kunt ze ook vaak treffen in de vloeren van grote wijnkelders. De grootte van deze Qvervi’s ligt tussen de 20 liter en de 10.000 liter. De meest voorkomende formaat is 800 liter.

Regio’s

Er zijn 5 belangerijke wijngebieden in Georgië. De belangrijkste; Kacheti produceert zo’n 70% van alle druiven in Georgië. De namen van deze wijnen dragen net zoals bij Franse wijnen de naam van de streek waar de druiven vandaan komen.
Kacheti, onderverdeeld in Telavi en Kvareli.
Kartli
Imereti
Ratsja-Letsjchoemi
Abchazië

Druivenrassen

De traditionele druivenrassen uit Georgië zijn nauwelijks bekend in Europa en Amerika. Druiven uit midden en oost Europa krijgen steeds meer aandacht, Georgische wijn stijgt ook in populariteit. Er zijn bijna 400 verschillende druivensoorten. Er worden echter maar 38 druivenrassen officieel geteeld voor de commerciële verkoop. De belangrijkste zijn:
Rkatsiteli (wit). De belangrijkste en meest gebruikte druifvariëteit om Georgische witte wijn te maken.
Saperavi (rood). Deze druif produceert wijnen die tot wel 50 jaar houdbaar zijn. Het heeft een potentieel een hoog alcoholgehalte en het wordt gebruik om te mengen met kleinere druivenrassen. Deze druif is de belangrijkste in Georgië.
Mtsvani (of Mtsvane) (wit). Deze druif wordt vaak gemengd met Rkatsiteli. Hierdoor krijgt het een fruitig, aromatisch evenwicht. 

Tradities

De kerk heeft altijd een vinger in de pap/wijn gehad. Dat kunnen we op de dag vandaag nog terug zien in Georgië. Het is niet de bedoeling om met wijn zomaar te borrelen. Het heeft in Georigië bijna een religieuze betekenis. Je drinkt de wijn bewust, bij een passende maaltijd met dierbare, onverwachte gasten of vrienden. Wijn is een symbool van de Georgië cultuur.

Oudste wijnland ter wereld?

Je zou kunnen zeggen dat Georgië de oudste wijnland ter wereld is. Archeologen hebben de oudste resten van druifpitten gevonden. Deze komen uit 6.000 voor Christus. Het oudste to nu toe. Je zou dus kunnen zeggen dat Georgië de oudste wijnland ter wereld is, tot dat er ergens anders oudere resten worden gevonden.

Bron: Drinkrituals.nl