entrecote

Steaks naar ieders smaak!

Een steak is hét vlees bij uitstek waarmee je iedereen kan plezieren. Je kan er zoveel verschillende gerechten mee maken en het vlees op zoveel verschillende manieren bereiden dat het steeds blijft verrassen. Natuurlijk is niet elke steak hetzelfde. De smaak wordt bepaald door het plekje waar het vlees wordt uitgesneden (tussen de ribben, in de rug, uit de flank, … van het rund) én door het soort rund waar het vlees van afkomstig is.

Tussenribstuk; een stoere steak!

Zeg niet zomaar ‘steak’ tegen een entrecote! Dit heerlijk stukje vlees bevindt zich tussen de ribben (entre les côtes, zoals de Franstaligen dat zo mooi zeggen) van de koe. De entrecote kan je dus vinden in de flank van het rund, waardoor het een stevig stuk vlees is dat beschermd wordt door een vetrandje. Snij dit vetrandje zeker niet weg voor je het vlees bereidt; het zorgt ervoor dat je steak een heerlijke smaak krijgt. Door het vetrandje aan het vlees te laten tijdens de bereiding, droogt je vlees ook niet uit.

Hoe bereid je een entrecote?

Een entrecote is op zijn lekkerst wanneer je hem medium bakt. Omdat dit stukje vlees erg smaakvol is, hoef je er niet al te veel smaakmakers aan toe te voegen. Een beetje peper en een grove korrel zout is eigenlijk alles waar deze steak om vraagt. Je kan je entrecote bakken in de pan (ongeveer twee minuten per kant) of roosteren op de barbecue. Hij smaakt heerlijk met een frisse salade en verse frietjes.

Rond, mals en smaakvol

Een andere, niet te versmaden steak is de rib eye. De rib eye bevindt zich, zoals de naam het al zegt, in de fijne rib van de koe. Het is een steak die ronder is van vorm en doorregen met vet. Dit maakt hem heerlijk mals en smaakvol. Een rib eye van goede kwaliteit smelt op je tong. Het is dan ook een van de beste stukjes vlees van het rund.

Hoe bereid je rib eye?

Aangezien rib eye zo’n zacht en mals stukje vlees is, kan je er weinig mee mispeuteren. Desondanks behandel je zo’n fijne steak natuurlijk het best met het nodige respect. Om de steak zo sappig mogelijk te houden, haal je hem idealiter zo’n half uurtje voor je hem gaat bakken uit de koelkast. Hierdoor verkrimpt dit stukje vlees niet als het in een hete pan of op de smeulende barbecue terechtkomt. Ook rib eye heeft niet veel extra smaakmakers nodig. Strooi er wat grof zout en peper over vlak voor je het bakken, dat is voldoende. Daarna kan je je rib eye bakken in de pan of op de barbecue. Een rib eye smaakt heerlijk met een pittige salade, gegrilde groenten en aardappelen in de schil met wat lookboter of lekkere frietjes.