Vlees voor op de barbecue

Barbecueën wordt doorgaans geassocieerd met gezelligheid en uiteraard lekker eten. Het eten dat op de barbecue bereid wordt, is vaak net wat specialer dan de alledaagse kost. De kwaliteit van het eten dient hoogstaand te zijn. Een mooi stuk vlees kan dan ook niet ontbreken op de barbecue. Maar wat is een écht goed stuk vlees? En hoe behoud je de kwaliteit van het vlees in het bereidingsproces?

Populair stuk vlees in Zuid-Amerika 

Barbecueën en vlees zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker in Zuid-Amerika is dit het geval. Het bereiden van smaakvolle steaks op de barbecue is daar echt een begrip. Maar van welk stuk vlees kun je uiteindelijk de lekkerste steak maken? In Zuid-Amerika geven ze de voorkeur aan Picanha. Het betreft een mals stuk vlees dat afkomstig is van het verlengde van de platte bil. Dit vlees bevindt zich dus net onder de staat. Het wordt in Nederland daarom ook wel het staartstuk genoemd. Het vlees heeft een fijne draad en is aan een kant voorzien van een vetlaag. Dankzij deze vetlaag is het vlees heel sappig en mals. Dit stuk vlees heeft dus alle ingrediënten voor een perfecte steak.

Vlees met een karakteristieke smaak

In Texas wordt er vaak voor een Brisket op de barbecue gekozen. Dit vlees kan ook heel smaakvol zijn, mits het op de juiste manier bereid wordt. In de basis is dit vlees namelijk wat taai. Het bevat veel pezen en vraagt hierdoor om een speciale bereidingswijze. Dit stuk vlees bestaat in de basis uit twee delen, namelijk: een Flat en een Point. Dit zijn twee spieren die allebei een andere richting op lopen. De Point is het gedeelte dat over het meeste vet beschikt. Dit is dan ook het deel waar de meeste smaak aan zit. Het grootste gedeelte bestaat echter uit de Flat. Dit is van nature vrij taai. Echter, met de juiste bereidingswijze wordt dit vlees heel mals en smaakvol.

Wat is de beste bereidingswijze?

De uiteindelijke smaak van een goed stuk vlees valt of staat vaak met de bereidingswijze. Het staartstuk heeft bijvoorbeeld niet veel nodig. Dit vlees is op zijn best als je het kort dichtschroeit en vervolgens langzaam na laat garen. De favoriet uit Texas behoeft daarentegen meer tijd en geduld. Het vlees is immers van nature wat taai. Toch kan ook dit stuk vlees uiteindelijk heel mals worden. Hiervoor dient een low en slow bereiding te worden gehanteerd. Bij voorkeur laat je het vlees op een rokerige barbecue heel langzaam garen. Je moet hiervoor wat geduld hebben, maar het vlees zal uiteindelijk smelten op je tong.