Een wijnkoelkast voor in de keuken

Stel, je bent een wijnliefhebber en investeert veel geld en tijd in de selectie van wijnen van hoge kwaliteit. Dan wil je toch het geruststellende gevoel hebben dat je favoriete wijnen altijd zo goed mogelijk worden bewaard? Verkeerd bewaren kan namelijk niet alleen leiden tot bederf van wijn, het is ook gewoon duur en last but not least vervelend! De juiste temperatuur, de optimale luchtkwaliteit en bescherming tegen schadelijk UV-licht zijn doorslaggevende factoren om wijn zo goed mogelijk te bewaren en zijn volle smaak daadwerkelijk te ontwikkelen.

Nu is de situatie echter vaak zo dat in veel huizen de klimatologische omstandigheden niet (zoals vroeger) zijn zoals in een echte wijnkelder. Want bij nieuwbouw zijn de kelders vaak te warm en te droog om wijnen lang te bewaren. Te warme bewaring is slecht voor wijn. Hoe dat precies werkt is een redelijk technisch verhaal en dat probeer ik hier voor je uit te leggen. Als de temperatuur te hoog is, neemt de energie van de wijnmoleculen toe, waardoor het rijpingsproces versnelt en de wijn kan bederven.

Over het algemeen is het aan te raden om bij langdurige opslag een temperatuur tussen +10 °C en +12 °C te kiezen. Om dit te verhelpen is een wijnkoelkast voor in de keuken een goed alternatief. Dankzij de constante temperaturen en het ideale klimaat bieden wijnkasten de beste omstandigheden om wijn jarenlang perfect te bewaren zodat deze zich kan ontwikkelen tot een perfecte druppel. Kortom, hoe koeler wijn wordt bewaard, hoe langzamer de levenscyclus is. 

Wat is een wijnkoelkast?

Indien correct bewaard, blijft wijn in de fles zijn natuurlijke aroma ontwikkelen, omdat op het hoogtepunt van de rijpheid wijn dieper en complexer wordt. Naast de goede substantie van de wijn zijn constante bewaarcondities de basisvereiste voor langdurige bewaring. Een wijnkoelkast creëert ideale omstandigheden voor flesrijping, vergelijkbaar met die in een wijnkelder. Er is een constante temperatuur in het hele interieur. 

Een wijnkoelkast voor in de keuken

Een goed glas wijn is tegenwoordig een wezenlijk onderdeel van de maaltijd en wat is er nu mooier dan een eigen wijnkoelkast in de keuken. Tegenwoordig is er een ruim aanbod wijnkoelkasten die ingebouwd kunnen worden in iedere moderne keuken. Door de ontwikkelingen in de koel- en klimaattechniek zijn deze zogenaamde wijnklimaatkasten ook zuinig met energie. Kies voor een wijnkoelkast met verschillende klimaatzones zodat je bijvoorbeeld een witte wijn of champagne op de juiste temperatuur kunt aanbieden.

Bron: Wineandbarrels.nl